Brak wyników dla podanej frazy

Brukselka

Informacje o kategorii

Kupione produkty dostarczamy wprost pod Twoje drzwi. Przy dostarczaniu zakupionych produktów staramy się aby spełnione zostały nasze główne priorytety – szybkość i bezpieczeństwo. Zależy nam aby zakupione produkty trafiły jak najszybciej po dokonaniu płatności, a cały proces przebiegał w dbałości o nasze zdrowie i bezpieczeństwo.

Brukselka

Brukselka

Masz dość jedzenia nudnych, pozbawionych smaku warzyw? Nasze brukselki są pyszne i pożywne. Stanowią doskonały dodatek do każdego posiłku, a nawet pyszną przekąskę samą w sobie. Pełne witamin i minerałów, z pewnością dadzą Twojemu organizmowi dodatkowy zastrzyk energii, a jednocześnie zadowolą Twoje kubki smakowe.

Co przygotować z brukselki?

Jest wiele pysznych przepisów, które można przygotować z brukselki. Jednym z najpopularniejszych jest zapieczenie jej w piekarniku z oliwą, solą i pieprzem. Ten klasyczny przepis można urozmaicić, dodając do niego czosnek, por lub orzechy.

Innym świetnym rozwiązaniem jest podanie gotowanej brukselki z bułką tartą i polaną masłem. Jeżeli szukacie czegoś innego, zblanszujcie brukselkę we wrzącej wodzie, a następnie wrzućcie ją do mieszanki z porami i innymi warzywami. Możliwości są nieograniczone! Niezależnie od tego, w jaki sposób przygotujecie swoją brukselkę, będzie ona z pewnością pysznym dodatkiem do posiłku!

Jakie składniki odżywcze zawierają brukselki?

Brukselka jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Brukselki zawierają duże ilości witaminy C, folianów, manganu, potasu, witaminy K i wielu innych ważnych witamin i minerałów. Ponadto są dobrym źródłem polifenoli, które mają właściwości przeciwzapalne. Obecne w porach antyoksydanty pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Brukselki zawierają również korzystne związki, takie jak flawonoidy, które wspomagają zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie stanu zapalnego. Regularne spożywanie porów może wspomagać zdrowe trawienie, a także produkcję czerwonych krwinek.

Zalety jedzenia brukselek

pomaga w odchudzaniu
reguluje pracę serca
ujawnia działanie przeciwnowotworowe (może zapobiec nowotworom odbytu, płuc, przełyku, pęcherza moczowego, żołądka i jelita grubego)
niweluje dolegliwości pokarmowe
wspomaga regularne wypróżnianie
reguluje ciśnienie krwi
wspiera odporność

Co dodać do brukselki, aby nie była gorzka?

Ze względu na swoją specyfikę brukselka należy do grupy warzyw, które mogą przejawiać nieco gorzki aromat w trakcie spożywania. Istnieją jednak sposoby, aby temu zapobiec! Wrzuć brukselkę do gotującej się wody - dla wyeliminowania gorzkiego posmaku na 1 litr wody dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Pamiętaj, aby nie używać pokrywki! W przeciwnym wypadku niekorzystny zapach skumuluje się w warzywach.

Podaruj swoim potrawom odrobinę zdrowia i wyjątkowego smaku z naszymi świeżymi, wysokiej jakości brukselkami! Smacznego!

Lokalnie Tradycyjnie Blisko

Toruńska sieć sklepów spożywczych