Brak wyników dla podanej frazy

Cukier

Informacje o kategorii

Kupione produkty dostarczamy wprost pod Twoje drzwi. Przy dostarczaniu zakupionych produktów staramy się aby spełnione zostały nasze główne priorytety – szybkość i bezpieczeństwo. Zależy nam aby zakupione produkty trafiły jak najszybciej po dokonaniu płatności, a cały proces przebiegał w dbałości o nasze zdrowie i bezpieczeństwo.

Cukier

Cukier - rodzaje

Cukier towarzyszy nam w codziennym życiu i chyba większość z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niego. Dodajemy go do kawy, herbaty, ciast, znajduje się w napojach, czekoladkach, dżemach czy słodkich alkoholach. Oprócz walorów smakowych pełni również funkcję konserwującą, hamując nadmiar wody, zapobiega rozmnażaniu się drobnoustrojów.

Cukier - cena

Cena cukru waha się w zależności od jego rodzaju. Najtańszy jest cukier puder, używany głównie do wypieków, natomiast do najdroższych należy cukier trzcinowy, przez wielu uważany za zdrowszy zamiennik białego. W naszej ofercie znajdą Państwo:


  • cukier puder Kupiec 3,55 zł/szt.;

  • cukier biały w kostkach np. Diamant 4,39 zł/szt.;

  • cukier biały np. Polski Cukier 3,19 zł/szt.;

  • cukier biały drobny np. Diamant 5,19 zł/szt.;

  • cukier trzcinowy Sante 3,99 zł/szt. lub Radix-Bis 9,99 zł/szt.;

  • cukier brązowy Diamant 4,99 zł/szt.


Cukier w zależności od rodzaju produkowany jest z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. W organizmie stanowi źródło energii, jednak w nadmiarze uważany jest za szkodliwy. Może przyczyniać się do takich chorób jak otyłość czy cukrzyca.

Cukier - inne rodzaje zastosowania

W połączeniu z oliwą z oliwek i ulubionym olejkiem eterycznym może być bardzo dobrym naturalnym peelingiem do całego ciała. Pomaga również w leczeniu ran i odleżyn hamując rozwój bakterii. Cukier w połączeniu z oliwą sprawdza się równie świetnie przy usuwaniu plam z farb i smarów.

Cukier brązowy czy trzcinowy ?

Cukier trzcinowy w procesie produkcji nie powinien być poddawany oczyszczaniu, dlatego warto wybierać tylko ten nierafinowany. Dzięki temu zachowuje on więcej wartości odżywczych zawartych w trzcinie cukrowej. Melasa bogata w składniki mineralne zapewnia mu brązowy kolor. Cukier trzcinowy może różnić się barwą przez wzgląd na różnice w procentowej zawartości sacharozy i melasy.

Cukier brązowy nie powinien być mylony z trzcinowym, gdyż w swojej specyfice bliżej mu do cukru białego. Zabarwia się go karmelem, aby uzyskać brązowy kolor, czym upodabnia się do trzcinowego. Natomiast nie ma on żadnych wartości odżywczych tak samo jak cukier biały. W procesie produkcji poddawany jest rafinacji, co zupełnie pozbawia go cennych składników mineralnych. Dostarcza więc jedynie samych pustych kalorii. Cena jest również nieco niższa niż za cukier z trzciny cukrowej.

Lokalnie Tradycyjnie Blisko

Toruńska sieć sklepów spożywczych